Så klär du dig rätt inför affärsmötet

Alla vet hur viktigt det är att göra ett gott första intryck, åtminstone när det kommer till affärer. Valet av dina kläder kan nämligen vara avgörande för om du kammar hem en affär eller inte. När du ska välja kläder inför ett affärsmöte kan det vara en god idé att fråga dig själv om du skulle göra en affär med någon som var klädd i den outfit som du har valt ut. Harembyxor är långt ifrån det bästa alternativet och detsamma gäller för alldeles för färgstarka alternativ med mycket mönster.

Det finns många anledningar till varför vissa typer av klädesplagg anses mer lämpliga i affärssammanhang än andra. En stor del av det som styr vårt val av kläder är hur vi vill att företaget ska presenteras. Kläderna är således en del av den visuella kommunikationen som sker vid ett affärsmöte. I många fall associeras affärsmöten med snäva knälånga kjolar, skjortor, kavajer, formella skor, högklackat och elegantare blusar, men är det en fast klädkod som gäller? Här nedan kommer du att få några riktigt bra tips på hur du ska tänka när du ska klä dig inför ett viktigt affärsmöte.

affarsmote-kostymDe bästa klädtipsen inför affärsmötet

 

  • I de flesta fall brukar man säga att less is more. I affärslivet kan det dock se lite annorlunda ut. Ska du på ett affärsmöte är det bättre att du klär upp dig en smula för mycket än att du är ”nedklädd”. Genom att klä upp dig visar du inte bara din bästa sida, utan du visar också uppskattning gentemot den person eller de personer du ska träffa.

 

  • En intressant tumregel som man ser tydligt i Tyskland är den vita skjortan. Ju mer konservativ bransch det är som man arbetar inom, desto vitare eller ljusare skjorta ska man också ha. Det betyder vit skjorta på bankmötet, medan den ljusblåa skjortan är okej för försäljaren.

 

  • Oavsett om du väljer skjorta, blus eller en vanlig tröja så se till att dina kläder är rena, hela och fria från rynkor. På det här sättet kommer du längre än vad du tror. Du behöver inte se till att köpa en dyr kostym inför ett affärsmöte om situationen inte kräver det, men se till att tvätta, stryka och laga.

 

  • Ju högre upp i rang du är, desto viktigare är det för dig att bära kavaj. Se dock bara till att du har rätt kläder under kavajen. Du kan med fördel komma undan med en helt vanlig t-shirt, men blir du varm och vill ta av dig kavajen kommer hela bilden av dig förändras på sekunder. En blus är nästan alltid ett säkert alternativ, liksom skjorta för män.

 

  • Undvik att visa alldeles för mycket hud. Det gäller både män som kvinnor. Se till att tår, axlar och dekolletage är täckta och visa inte heller för mycket ben. När det kommer till män så är shorts ett big ”no no”. Shorts är fritidskläder som nästan enbart lämpar sig på stranden, campingen eller när du ska på cykeltur med barnen.

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*